Mindent a ketogén diétáról

Ketogén diéta

Pótoljuk a cukrot, cukormentesen!

2020. december 02. - szaboedit

front_ka_3_200.jpg

Lassan lépten-nyomon mindenütt a cukorba botlani. Lehet szembesültél vele, de ha más nem, valószínűleg hallottál róla, hogy manapság már abban is van belőle, amiben semmi keresni valója nem lenne. Márpedig a túl sok cukor fogyasztása minden, csak nem egészséges. Ennek ellenére sokan képtelenek lemondani róla, mondván a mesterséges édesítőszereknek „olyan fura íze van”. De vajon lehet pótolni az édes ízt, a cukrot cukormentesen? Na, a cukorpótlók (persze az édesítőszerek mellett), pont erre valók!

Tudtad hogy az első cukornád ültetvények, a 16. században bukkantak fel Brazíliában, s azóta eltelt mint egy 500 évben a cukrot fogyasztók száma robbanásszerűen megugrott? Ezt részben a könnyű és gyors elérhetőségének, a gyártó és forgalmazók „rászoktató magatartásának” és a szervezetben kialakuló függőséget okozó tulajdonságának köszönheti. Azok, akik fogyni szeretnének vagy cukorbetegséggel élnek viszont a cukor teljes mértékig tiltólistás. Az édes ízeket kerülni pedig csak megnehezíti a speciális életmódot, nehezebbé és ki szenvedését teszi az édes ízek kedvelőinek a vágyott elérését. A mesterséges és természetes édesítő szerek itt és itt olvashatsz egy posztot. Viszont Érdemes néhány szót ejteni az  úgynevezett cukorpótlókról is. Édesítőszerek sok élelmiszerben (pl . üdítőitalok) megtalálhatók. A termékeken gyakran olvasható a „Cukormentes” felirat. Ilyenkor is érdemes megnézned, tényleg cukormentes e a termék. 

A cukoralkoholokat (Polialkoholokat) bár cukorból állítják elő, de furcsamód sem cukrot, se alkoholt nem tartalmaznak. A természetben is megtalálhatóak, de gyártásuk azért lényegesen olcsóbb. Alacsonyabb energia tartalommal rendelkeznek, nem emelik meg annyira a vércukorszintet, mint a fehér cukor, így cukorbetegek is fogyaszthatják: sőt egyes cukoralkoholok még a fogszuvasodásra is jótékony hatással vannak. Hátránya hogy a bélben oldódik, ezért puffadást, hasmenést okozhatnak egyes cukoralkoholok. Nézzük az ismert és kevésbé ismert cukorpótlókat.

Maltit (E965) kukoricából állítják elő édesítő ereje mint egy fele a rendes cukornak. Szopogatós cukorkákat édesítenek vele. Szorbit (E420) gyümölcsökben is megtalálható természetes formájában, relatíve nagy mennyiségben. Neve a Berkenyefa latin nevéből ered (Sorbitol). Nagy mennyiségben puffadást, hasmenést hoz, édesítőre kisebb, energiatartalma mintegy 60 százaléka cukornak. Eritrit előnye hogy csak különösen nagy mennyiség okoz hasmenést, könnyen felszívódik a vékonybélből, mindemellett 10-re és kinézetre nagyon hasonlít a cukorra. Édesítőre 60-80 százaléka. Nincs hatása az én Zolin termelésnek, Cukorbetegek is fogyaszthatják. A fruktózt és A Xillitet is egyfajta cukorpótlónak hívhatjuk de róluk ebben a cikkben a természetes édesítőszerek között írtam. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keto-diet.blog.hu/api/trackback/id/tr1616316194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.12.08. 16:15:41

Véleményem szerint az egészségünk a legfontosabb. Hasznos bejegyzést olvastam, köszönöm. Ajánlom megtekinteni a 600-kalorias-etrend.blogspot.com/ oldalt.
süti beállítások módosítása