Fotó: Depositphotos
Van aki elátkozza és száműzi az életéből, van, aki szinte csak ezt eszi. Azt viszont be kell látni: a zsírra igazából minden élő szervezetnek szüksége van. Nemcsak azért, mert egyfajta hőszigetelést nyújt a téli hónapokban, hanem főképp azért, mert ez szolgáltatja a legtöbb energiát (dupla annyit, mint a szénhidrát). Ráadásul a hormonrendszerünk megfelelő működéséhez vagy az idegi ingerületátvitelhez ugyanúgy szükséges, mint például a szexuális vágy szinten tartásához. Lehet, hogy méltatlan az ellenszenv a zsírok körül?
A zsírok fogyasztása (az élvezeti értékén túl) számos olyan előnnyel jár, amelyre elsőre talán nem is gondolnál. Mivel részt vesz a D-vitamin felszívódásában, így jelentősen hátráltatja az csontritkulás kialakulását, ezáltal a kalcium hasznosulását is segíti. A szem egészségére is jó hatással van, az A vitamin felszívódását segítve. Sőt, lassítja az öregedést is. Bizonyos csonthéjasok növényi zsírtartalma különösen jó hatással van a szervezetre: ilyen például a dió vagy az avokádó. Nemcsak E-vitaminban gazdag, hanem antioxidánsai a K-vitamin felszívódását is segíti, ami a véralvadásban játszik fontos szerepet. Számos karotinoid vivőanyaga a zsír. (Ők védik a szemet és a bőrt az UV sugárzástól, mindemellett rákellenes hatásúak.) Az Omega 3 illetve Omega 6 zsírsejtek ráadásul képesek az érfalra rakódott koleszterinszemcséket is eltávolítani, ezáltal gyógyítanak is.
A ketogén diéta alatt bőségesen fogyassz antioxidáns tartalmú zöldségeket (mint például a már említett avokádó), omega 3 illetve omega 6-ot tartalmazó ételeket és ne félj: a jó zsírok nem hátrányosak a fogyókúrád szempontjából!