Sonka, párizsi, kolbász. Széles a kínálat. Logikusnak tűnhet, hogy a ketogén diéta alatt a zöldségek illetve húsok mellett a különböző felvágottak, virslik, szalámik és sonkák is az étrend részét képezik. Alapvetően ezek megfelelnek a keto elvárásainak, hiszen szinte minimális szénhidrátot tartalmaznak. Mivel azonban ezek már erősen feldolgozott élelmiszerek, így adódik a kérdés: lehet / érdemes e virslit, sonkát, szalámit vagy egyéb felvágottat enni.
Fontos tudnod, hogy a feldolgozott élelmiszerek kisebb-nagyobb arányban tartalmazhatnak hozzáadott mesterséges szénhidrátot. Bár alapvetően a húskészítmények tápanyag összetétele jó a ketogén diétát tekinve, a párizsi, hurka, kolbász, vagy épp a virsli mesterséges ízfokozókat és tartósítószereket tartalmazhatnak, sőt gyakorta a legrosszabb minőségű húsból készülnek. Vásárlás előtt mindig jó, ha megnézed az adott termék tápanyag összetételét. De a hangsúly itt nemcsak a minőségen, hanem a mennyiségen is van. A túlságosan magas fehérjetartalmú felvágottak fogyasztását mindenképp kerüld el! Mivel a ketogén étrend csak mérsékelt fehérjefogyasztást enged, így ha szereted az ilyen élelmiszereket, akkor is csak módjával fogyaszd.
Amennyiben lehetőséged van rá, tedd minél változatosabbá a táplálkozásod, a vörös-, illetve fehér húsokon kívül érdemes tengeri herkentyűket vagy a belsőségeket (szív, máj, zúza) is beépítened az étrendedbe. Sőt, akár a vadhúsok is kiváló alapanyag a ketogén diéta idején.
Fotó: Pexels.com