Mindent a ketogén diétáról

Ketogén diéta

Amikor a diéta inkább árt, mint használ

2020. október 08. - szaboedit

pexels-lukas-952479.jpg

 

A ketogén étrend nem véletlenül lett az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb diétája, amit nemcsak sok fogyni vágyó, hanem sportoló is követ. Igazi életmódváltást jelent, hiszen a szénhidrátot szinte teljesen száműzi a fehérjék és a zsírok javára, ezzel elérve a ketózis állapotát, ezáltal a súlyvesztést. (Ha szívesen olvasnál a ketózisról, javaslom ezt a cikket.) Nem beszélve arról, hogy olyan ételek is szerepelnek az étlapon, amelyek más diétáknál tiltólistásak. Sőt, kapásból négy típus közül is választhatsz, ha eldöntötted: a ketogén diétát elkezded.

Annak ellenére viszont, hogy manapság szinte kizárólag súlyvesztéssel kapcsolatban emlegetik, a speciális étrend eredeti célja nem ez volt: egészségügyi kúraként az epilepszia tüneteinek megszüntetésére alkalmazták. (Úgy, ahogy például a cukorbetegek számára is létezik életmód- és étrendváltási rendszer.) Pontosan emiatt jó tudni, melyek azok az esetek, amikor érdemes megfontolnod a ketogén diéta követését. 

Bár mindenki szervezete másképp reagál a ketózisra, például várandósság alatt kifejezetten ellenjavallt ketozni. Ha eddig normálisan étkeztél, akkor a csökkentett szénhidrátbeviel a magzat súlyára, fejlődésére is negatív hatással lehet. Rendszertelen ciklus esetén is inkább keress fel egy orvost, mielőtt belefogsz. Krónikus székrekedéssel szintén megfontolandó belevágni, mivel a diéta alatt ez a tünet erősödhet. Amennyiben magas vérzsír értékkel (más néven trigliceriddel) rendelkezel, illetve epe-, hasnyálmirigy probléma esetén szigorúan tilos a ketogén étrend elkezdése illetve folytatása! Ebben az esetben ugyanis szigorú zsírszegény étrendet kell tartanod. (Ez pedig minden, csak nem keto.)  Cukorbetegség, vagy IR esetén, bár a kutatások azt bizonyítják, hogy hatékony a szervezetben keringő glükóz szintjének csökkentésére, ezáltal az inzulinérzékenység is javulhat a ketogén diéta tartásával, azonban csak kellő óvatossággal: számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű, mindemellett megfelelően időzített széndhidrátbevitel kulcsfontosságú: ez a diéta ugyanis akár életveszélyes állapotot is előidézhet náluk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keto-diet.blog.hu/api/trackback/id/tr7716228770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása