Napjainkban reneszánszukat élik a különböző diéták és trendibbnél trendibb életmódváltás irányzatok. Az "etalon" szinte mindnél hasonló: kevés szénhidrát, rengeteg "zöld", nulla fehérliszt alapú péksüti és tésza, a cukrot pedig az első transzporttal minimum a Marsig száműzzük. De vajon "ennyi" lenne az egész? Azért nem eszik olyan forrón azt a kását!
A ketogén diéta egy olyan étkezési rendszer, amely egyrészt az alacsony szénhidrátbevitelen (ún. low-carb), másrészt pedig a "jó" zsírok nagyobb mennyiségben történő fogyasztásán alapul. Bár elsődlegesen egészségügyi célokra alkották meg, súlycsökkentő hatása miatt a fogyni vágyók is előszeretettel választják. Nem véletlenül: a diéta lényege a szervezetet rávenni a meglévő zsírpárnák "aktivizálására".
A normál étrend mintegy 50%-át teszik ki a szénhidrátok, ~20% fehérje, illetve ~30% zsírok. A ketogén diéta ezt az arány tolja el, meglehetősen drasztikusan a zsírok irányába. Míg a szénhidrátfogyasztást 5-10%-ban maximalizálja, a zsíros ételek fogyasztását 75%-ra emeli. Ezt úgy éri el, hogy minimalizálja a gyümölcsök és a biztonságos keményítők (Pl. rizs) fogyasztását, ugyanakkor a zsírdúsabb ételekét viszont emeli. (Ugye milyen remek hír az olivabogyót és az avokádót kedvelőknek?) Természetesen a zsírosabb húsokról sem kell lemondanod és ugyanúgy az étrend részét képezi a szalonna az étrendnek, mint a csirkehús, ha épp arra vágysz.
Amennyiben szeretnél belevágni a ketogén diétába, jó helyen jársz, de van egy rossz hírem: a reggeli kifliről le kell mondanod és a reggeli pirítós sem a Te gyomrodban fog landolni. Cserébe viszont - ha hihetünk az ígéreteknek - jónéhány kilóval és centivel leszel kevesebb.
Kép: pexels.com