Mindent a ketogén diétáról

Ketogén diéta

A mérleg nem ellenség!

2020. október 29. - szaboedit

pexels-pixabay-53404.jpg
Talán Te is ismered azt az érzést, amikor néhány nap után izgatottan állsz a mérlegre, hogy vajon mennyit fogytál a diéta kezdete óta. Ha kevesebbet mutat, akkor nagy az öröm, de ha nem, vagy esetleg több az érték, akkor idegeskedsz: "Már megint nem fogytam!" 

Jogosan teszed fel a kérdést: miért van ez?

Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen nincs rá magyarázat. Még ha be is tartod a diéta minden szabályát, azt eszed, amit szabad, mégis valami porszem kerül a gépezetbe és megtorpan a fogyás. Sőt bizonyos esetekben többet is mutat, mint annak előtte. Bizonyos esetekben viszont van kézzel fogható oka, miért mutat nehezebbnek az a fránya mérleg.

A leggyakoribb ilyen ok, hogy túl gyakran használod. Hiába állsz rá minden egyes nap, azt várva, hogy hány dekával lettél kevesebb, bizony lesznek olyan időszakok, amikor napokon keresztül jobb esetben stagnál, rosszabb esetben viszont több lesz néhány tizeddel. Hetente egyszer ráállva már jobban hihetsz az értékeknek. Ha nem is bírod megállni, hogy ne tudd minden reggel a súlyod, akkor is legalább egy hét legyen az intervallum: 7 nap átlaga reálisabb eredményt ad.

Egy másik, hasonlóan gyakori ok, ha az étrend mellé még edzeni is kezdesz. A szervezetnek így is időbe telik feldolgozni a diéta okozta megváltozott helyzetet. Edzés után viszont az izom, a kötőszövetek tömege akár 15%-al is változhatnak. (Az izomláz például elég árulkodó tünet.) Egyszóval, ha edzel és - különösen edzés után - így állsz a mérlegre, simán mutathat többet is. Ilyenkor felesleges stresszelned magad: az edzéssel lefaragott centik, a csökkenő ruhaméret mindenképpen látványosak lesznek.

 Jó, ha a méreckedést mindig azonos időben és feltételekkel teszed. Tehát, ha fehérneműben álltál rá először, kávé előtt, akkor mindig így mérd le magad. Nem érdemes estére, vagy amikor “eszembe jut a nap folyamán” se hagyni: a nap végére te is fáradtabb lehetsz és a nap folyamán elfogyasztott víz (ugye megiszol 1,5-2 litert?) is változó mennyiséggel tud ürülni (ráadásul ciklikusan). Ez pedig lehet oka a plusz dekáknak. Érdemes a reggeli órákban, felkelés és WC után a mérlegre állnod, üres hassal, így kevesebb a befolyásoló tényező.

Hidd el, a mérleg nem ellenséged! Szóval mielőtt hadat üzennél neki (és a sarokba száműznéd), érdemes végiggondolnod, lehet e reális oka. 

Fotó: pexels.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://keto-diet.blog.hu/api/trackback/id/tr9816244060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.11.26. 17:05:50

Igen hasznos írás ez, köszönet érte. Én is fogyókúrázom, próbálok odafigyelni a táplálkozásomra,valamint naponta mozgok tudatosan, napi szinten meditálok. Együnk minőségi húst! Keressük fel a dietas-etelek.blog.hu/ oldalt is! :)
süti beállítások módosítása