Mindent a ketogén diétáról

Ketogén diéta

Ketozni csak pontosan, szépen...

2020. október 20. - szaboedit

 

depositphotos_183221258_s-2019.jpg

Az életmódváltás, a diéta tipikusan az a kategória, amit nem érdemes "félig" csinálni: az ember vagy teljes egészében benne van és követi, vagy hatástalan az egész. A ketogén étrend esetén sincs ez másképp. Ha eredményeket szeretnél elérni, akkor egyszerűen muszály "vakon" követni. Ha pedig nincs eredmény, akkor az  nagyon bosszantó tud lenni. Márpedig pontosan azért csinálod, hogy a kívánt hatást (a vágyott testsúlyt, vagy sziluettet) elérd, nemde?! 

A ketogén diéta alapjait már valószínűleg ismered. (Ha esetleg mégsem, akkor ITT olvashatsz róla. Ne félj, új ablakban nyílik meg, úgyhogy nyugodtan olvasd el azt is, majd térj vissza ide.) Bár a keretek meglehetősen rugalmasak, van néhány sarokkő, amin "elcsúszhat" a diétád. Azért, hogy ez ne történhessen meg, nézzük mivel számolhatsz, ha ketozni kezdesz.

A diétád kezdetén ne számíts sok energiára. A normál étrendről áttérni egy szigorúan szénhidrátszegény táplálkozásra, bizony a kezdeti időszakban (ez akár 2-6 hét is lehet) erőtlenséggel, fáradtsággal járhat. A szervezetednek időre van szüksége, amíg alkalmazkodik a "megváltozott" helyzethez: keto-adaptálódik, azaz a ketózis állapotába kerül. (A szervezeted a szénhidrátok helyett a zsírokat hasznosítja energiaforrásként.) Ez alól akkor van kivétel, ha rendszeresen sportolsz vagy már eleve diétáztál (például egy másik low-carb étrendet követtél.) Ellenben számíthatsz a cukor iránti vágy csökkenésére így nem fogod kívánni a lisztes süteményeket  és a csokoládét sem. 

Nézzük, mire érdemes figyelned! Nem szabad összetévesztened a ketogenikus diétát a "szimpla" alacsony szénhidráttartalmú diétával! Míg az utóbbi "csak" csökkenti a szénhidrátokat, az előbbi célja a szervezeted ketogén molekula szintjének emelése, ami a gyarkorlatban a szénhidrátbevitelt minimalizálása (de nem lenullázása). (A kutatások alapján a napi 30-50g szénhidrátot fogyasztók diétája volt a leghatékonyabb.)

Mindenképpen figyelj a fehérjére! Nem csak arra gondolok, hogy minőségi fehérjét egyél. A keto diéta alatt csak mérsékelt fehérjét fogyaszthatsz, mégpedig azért, mert az emelt zsírbevitellel együtt már túlzott energiabevitelt jelent, ez pedig hátráltatja a ketózis állapotát a testedben. Ha sportolsz, a klasszikus keto helyett inkább valamelyik másik változatot válaszd. Ha tanácstalan vagy, ez a cikk segít eligazodni. Jó, ha megtalálod a zsírok - fehérjék megfelelő arányát.

Ha még nem diétáztál hagyj időt magadnak az átállásra! Ahogy korábban olvashattad, az első néhány hétben fáradt lehetsz. Ez pedig megterhelő lehet mind a környezeted, mind pedig saját magad számára. Amíg a szervezeted adaptálódik az energiahiányt, akarattal és kitartással pótold! 

Ahogy láthatod ezt a diétát sem adják "ingyen". A kívánt alak, a régen vágyott testsúly viszont szerintem megér ennyit! (Arról pedig, hogy pontosan mit egyél, vagy mit nem, egy kisebb listát ITT találsz!)

Fotó: depositphotos

A bejegyzés trackback címe:

https://keto-diet.blog.hu/api/trackback/id/tr8816245172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása