Mindent a ketogén diétáról

Ketogén diéta

A ketogén diéta típusai

2020. szeptember 28. - szaboedit

A legtöbb ember, ha életmódváltásra és diétára adja a fejét, (pláne ha egy adott értend mellett teszi le a voksát), akkor gyakorta szembesül a diéta szabta korlátokkal, amiket a munkával, vagy más életviteli tényezőkkel bizony nehéz összeegyeztetni. Sokan ezért részesítik előnyben a gyors fogyást ígérő, vagy variálható étrendeket. A ketogén étrend választásakor már az indulásnál négy  típusból is választhatunk életritmusunk szerint: a klasszikus, a ciklikus, a célzott illetve a magas fehérjetartalmú közül. A diéta alapelve és a szigorítások ugyanazok: mégis van benne egy kis csavar.

pexels-ella-olsson-1640775.jpg

A Klasszikus ketogén diéta (amelyről Itt is olvashatsz) a szénhidrátfogyasztást maximalizálja 5-10%-ban, a zsíros ételekét viszont megemeli 75%-ra. Ezt egyrészt a gyümölcsök fogyasztásának és a biztonságos keményítők (Pl. rizs) fogyasztásának minimalizálásával, ugyanakkor a zsírdúsabb ételek bevitelét viszont emeli

A Ciklikus ketogén diéta 5+2 rendszerben működik. 5 napig csak a szigorú étrend követhető, majd ezt követi 2 nap, amikor magasabb szénhidráttartalmú ételek is fogyaszthatók. De tévedés ne essék! A tiltólistás ételek a diéta egésze alatt tiltottak! Az ugyanis, hogy "5 napig koplalok, és 2 napig meg teletömöm magam sütivel" nem fogyáshoz, hanem minimum jo-jó effektushoz, rosszabb esetben hízáshoz is vezetnek. Márpedig a célod a fogyás, nemde?!

A Célzott ketogén diéta, ahogy a nevében is benne van, bizonyos napokon engedélyez magasabb szénhidrát bevitelt.  Mégpedig azokon a napokon, amikor testmozgást is végzel, a többi napon a szigorú étrend betartása szükséges. Mivel ez átlagosan 2-3 napot jelent a héten, így hatékonyságában nem rosszabb, mint a Ciklikus, viszont mivel a magasabb energiafelhasználású napokon, magasabb szénhidrátbevitelt is enged, így kevésbé leszel fáradt is ezeken a napokon.  

A Magas fehérjetartalmú ketogén diéta, még tol egy kicsit a  klasszikus étrend arányain. Az átlag 20% fehérjebevitelt megemeli 35-40%-ra, főként a szénhidrátfogyasztás terhére, így csupán az elfogyasztott ételek ~10-15%-a tartalmazhat szénhidrátot, míg a zsíros ételek ~50-55%-ban fogyasztandók. 

Bármelyiket is választod ugyanolyan hatékony lesz a diétád. 

Kép: pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keto-diet.blog.hu/api/trackback/id/tr3016214608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása